utorak, 16. avgust 2022.

Sanacija i unapređenje instalacije javnog osvetljenja u parku u Ulici Stjepana Supanca u Železniku

Javno komunalno preduzeće „Javno osvetljenje” je saopštilo da je pored sveobuhvatnih radova na rekonstrukciji parka Novi Železnik, realizovana i sanacija i unapređenje instalacije javnog osvetljenja. 

Na više od stotinu ari parkovske međublokovske površine u Ulici Stjepana Supanca u Železniku zamenjena je stara kablovska instalacija novom. Postavljeni su i novi metalni kandelaberski stubovi, sa LED svetiljkama multifunkcionalne namene koje podržavaju koncept stilizovanja prostora uz minimalistički dizajn. 

Ukupno 55 svetiljki je raspoređeno u parku duž novih pešačkih staza, čime je omogućen bezbedan boravak posetilaca, bilo da su u pitanju fitnes aktivnosti na otvorenom, rekreativno bavljenje stonim tenisom i stonim fudbalom ili zabava za najmlađe. Neposredno osvetljenje uz pešačke staze duž celog parka obezbeđuje orijentaciju u prostoru, indirektno naglašavajući duh mesta. Imajući u vidu multifunkcionalnost prostora i raznorodne aktivnosti koje su mu namenjene, osvetljenje parka je realizovano kroz više kompozicija, uz prisutnu svetlosnu hijerarhiju. Oprema javnog osvetljenja je estetski usaglašena sa novim parkovskim mobilijarom. Ne manje značajan je svakako doprinos energetskoj efikasnosti postignut implementacijom svetiljki sa dimabilnom LED tehnologijom, a instalirane snage značajno su redukovane od svetiljki sa konvencionalnim izvorima svetlosti, navodi se u saopštenju.